24/3/09

La solució a l'experiment.....

COM DESVIAR UN RAIG D’AIGUA SENSE TOCAR-LO??
En aquesta experiència veurem com és possible desviar un raig d’aigua sense arribar a tocar-lo.
-MATERIAL
Aixeta amb aigua
Un objecte que és carregi elèctricament amb facilitat: pinta, tub de plàstic, vareta de vidre, got, globus, boli BIC....


-PROCEDIMENT
El primer que necessitem aconseguir és un raig d’aigua fi i regural. Per aconseguir-ho s’ha d’obrir i tancar l’aixeta lentament fins que el raig tingui les característiques que busquem. També hem de carregar un objecte elèctricament (electricitat estàtica). Per això n’hi ha prou amb fregar, amb energia. Atansa amb molt de compte l’objecte al raig d’aigua però sense arribar a tocar-lo. Observa com es desvia.

-EXPLICACIÓ
En tota la matèria existeixen càrregues elèctriques, de totes maneres, en la majoria dels casos, no observem els seus efectes perquè la matèria és neutre: el número de càrregues positives és igual al de càrregues negatives, de forma que es compensen. Quan freguem un objecte de plàstic (també passa amb altres materials) amb un drap de llana, un dels dos cossos perd electrons i l’altre els guanya, de forma que queden carregats un positivament i l’altre negativament. Les molècules d’aigua són neutres, tenen el mateix número de càrregues positives que negatives. De totes maneres, tenen una peculiaritat, les càrregues no estan distribuïdes uniformement dins de la molècula. D’aquesta forma ens trobem amb que els molècules d’aigua són assimètriques, des del punt de vista de la càrrega, i tenen un extrem positiu i un altre negatiu. Això fa que en un camp elèctric tendeixin a orientar-se. Així, quan atansem l’objecte carregat al raig d’aigua, les molècules s’orienten i l’objecte atrau a l’extrem de la molècula que té signe contrari. El resultat és que el raig es desvia.

Felicitats al campió XM que ho ha encertat. El premi és honorífic de ser el primer campió de l'Experiment! Fins a la propera!!!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

vaja rollo que has fotut x explicar lo mateix q jo en 2 linies...jeje.
X

Anònim ha dit...

m'estic preparant per les opos Xavi...he de fotre parrafades amb el màxim de coneixement no? L'article és de 10, no m'ho negaràs!

Ferran

Anònim ha dit...

pero tinc entes que a les opos no et deixen fer un COPIAR-PEGAR del google,oi???jeje. Esta mol be Ferran, almenys si no et saps el tema q et demanen a les opos, pos els expliques com desviar un raig d'aigua i estaran entretinguts una stoneta.
X

Anònim ha dit...

bueno va! el pròxim repte!!

Anònim ha dit...

Proposa tú el pròxim repte! Jo demà al matí marxo de colònies amb els de 2n ESO i no torno fins divendres al vespre! Així que estaré desconectat durant 3 dies.
Apa, que vagi molt be!!

Ferran

Anònim ha dit...

Culló...quina poca activitat que hi ha hagut aquests 3 dies....
Wenu, ja he tornat de colònies...avui hem quedat a les
12h al passeig: Miki,A.Prat, Oriol i Ferran. Qui vulgui venir ja ho sap!
Apa, salut!

FPJ

Anònim ha dit...

ueis... k fareu soparet aketa nit?pk jo m'apunto poder!!

apa ja direu..air n vaik di re pk vaik na al cine..

rosereta

Anònim ha dit...

ueis... k fareu soparet aketa nit?pk jo m'apunto poder!!

apa ja direu..air n vaik di re pk vaik na al cine..

rosereta